FREJAN keittiöpäällikkö Konsta Elomaa on mies, jonka ruoka puhuu puolestaan – rehellisesti, kausien rytmissä ja suomalaisia raaka-aineita kunnioittaen. Hänen intohimonsa ruokaan syttyi jo yläasteella, kun valinta sähkölinjan ja ravintolakoulun välillä päättyi Espoon Omniaan. ”Pidin kotitaloudesta ja serkku oli kokki – päätin kokeilla, ja sillä tiellä ollaan.”
Lapsuuden ruokamuistot liittyvät mökkiin, mustikkapiirakkaan ja uusiin perunoihin. Ammattikeittiöissä Konstan suuntaa muovasi erityisesti keittiömestari Pauli Novitsky, jonka opetuksista kumpuaa myös Konstan oma ruoka- filosofia: konstailematonta ja kotimaista.
Pohjoista keittiötä, omaan rytmiin
Freja on paikka, jossa kiire unohtuu. Aamuisin runsas buffet, päivällä ravitseva lounas ja illalla tunnelmallinen illallinen tarjoavat rauhaa ja hyvää ruokaa, sesongin mukaan. “Me ollaan keidas kauppakeskuksen laidalla – meillä saa olla rauhassa.”
Konstan lempiannos nykyiseltä listalta on arancini kotimaisista herkkutateista, ja jälkiruoista yllättää yuzu, basilika ja veriappelsiini. “Siinä on herkkyyttä ja ilotulitusta samassa.”
Keittiössä Konsta johtaa esimerkillä. “Me ei vaadita mitään, mitä ei olla valmiita tekemään itse. Ja tärkeintä, mitä voin opettaa nuoremmille: pitäkää työ ja vapaa tasapainossa.”
Unelmien illallinen? Italiassa
Vapaalla Konsta haaveilee Italiasta – pastasta, viinistä ja ajasta rakkaan kanssa. “Unelmien illal- lisen tarjoaisin vaimolleni jollain viinitilalla. Hyvää ruokaa, viiniä – ja ei aikatauluja.” ❖
Ravintola Freja – pohjoisen makuja Espoon sydämessä
Ravintola Freja on Matinkylässä, aivan metroaseman vieressä sijaitseva kuli- naristinen helmi, jossa sesongin parhaat raaka-aineet ja pohjoisen keittiön perin- teet kohtaavat modernin otteen.
Osoite: Suomenlahdentie 7, 02230 Espoo
Artikkeli on julkaistu Nordic Marketing Consultantsin tuottamassa JOHTAJAT-liitteessä, joka ilmestyi 3.5 HS Kuukausiliitteen osana.